030 - Pokémon Go inzetbaar voor een veilige wijk

Pokémon is terug van weggeweest. En hoe?! De populaire Pokémon Go app heeft een rage ontketent waarbij mensen, dwalend over straten en pleinen, verzonken in hun smartphone, de openbare ruimte op een nieuwe manier gebruiken. En dat zou weleens goed benut kunnen worden!

Sinds de introductie van de Pokémon Go app een aantal maanden geleden, is de populariteit hiervan enorm gestegen. Jong en oud begeven zich massaal naar buiten om Pokémon, virtuele monsters, met behulp van hun smartphone te vangen. Dit heeft al enige overlast veroorzaakt, maar het biedt ook volop kansen. De groeiende populariteit heeft er onder andere toe geleid dat mensen de app voor lucratieve doeleinden zijn gaan gebruiken. Sommige café eigenaren proberen bijvoorbeeld hun terrassen vol te krijgen door geld neer te leggen om een attractieve plek te worden voor Pokémon jagers.

Klik hier om het filmpje te bekijken

link naar filmpje pokemon

Ook in Vlaardingen wordt de potentiële van deze app gezien. Zo is de politie een nieuw project gestart om criminaliteit tegen te gaan. Zij betalen voor Pokémon zodat zij die op verschillende locaties in de stad kunnen uitzetten in de hoop mensen naar deze locaties te lokken. Zij denken dat de aanwezigheid van mensen op straat inbrekers en fietsendieven zal afschrikken. Omdat het spel zo populair is zijn mensen dag en nacht op straat te bekennen. Ook op de uren dat inbrekers normaliter hun slag slaan. En zij willen liever geen pottenkijkers.

Het is afwachten of dit project echt succesvolle resultaten zal opleveren. Wat echter wel duidelijk wordt is dat de virtuele wereld en de echte wereld steeds meer met elkaar vervlochten raken. De openbare ruimte wordt nu intensiever beleefd door de lens van een camera van een smartphone en daarmee verandert ook het gebruik. In hoeverre de inrichting en het beheer van de openbare ruimte zich met deze trend meebeweegt laat zich raden. Maar dat dit gebeurt ligt wel in de lijn der verwachting. En dan is het zaak om alle ontwikkelingen, die zich steeds sneller aandienen, goed te blijven volgen en er op tijd beleid op te voeren.

Bron: NOS. (11 augustus, 2016). Politie werkt samen met Pikachu en co.

 


comments powered by Disqus