029 - lokaal geld rukt op

Lokale munten zorgen ervoor dat geld langer in de eigen wijk of gemeente circuleert. Het doel is om de gemeenschapszin te versterken en gebruik te maken van de verschillende talenten die er in de buurt zijn. Het geven van computerles, een gemaaid gazonnetje of hulp bij het schrijven van een brief. Dit resulteert in een sterkere wijkeconomie, een aantrekkelijk woonklimaat en sociale cohesie aldus initiatiefnemers van lokale munten. Gemeenten kunnen gemeenschapsmunten inzetten om mensen te mobiliseren voor bijvoorbeeld onderhoud van het openbaar groen en te belonen voor hun vrijwillige bijdrage.

De zuiderling

Rotterdam-Zuid beschikt sinds twee jaar over een eigen munt: de zuiderling. Buurtgenoten kunnen met de zuiderling gebruik maken van elkaars talenten. Een zuiderling staat gelijk aan een half uur tijd. Krijg je een uur Engelse les dan betaal je twee zuiderlingen. Die Engelse leraar wil misschien hulp bij het invullen van zijn belastingformulier en betaalt daarvoor in zuiderlingen aan een financieel specialist in de buurt. En die financieel specialist wil bijvoorbeeld zijn tuintje opgeknapt hebben. Zo gaan de twee zuiderlingen meerdere keren rond in de eigen omgeving en verbinden ze totaal verschillende kwaliteiten met elkaar. Er is een digitaal platform dat werkt als een bank en marktplaats voor vraag en aanbod.

De noppes, Makkie, Crownie, de Bataaf en Gooise gulden

Naast de zuiderling zijn er verschillende andere lokale munten in Nederland. Zoals de Amsterdamse noppes en de makkie, de Haagse crownie, de Nijmeegse bataaf en de Gooise gulden uit Hilversum en Bussum. De zuiderling heeft 3000 actieve gebruikers en is daarmee een van de grootste.

Meer informatie: de zuiderling

comments powered by Disqus